december 22, 2011

VM med støjskader

Share

VM med støjskader

Verdensmesterskaberne i fodbold ser ud til at blive de mest støjende nogensinde. Spillere, trænere, journalister og publikum risikerer at få varige støjskader.

Når VM i fodbold sparkes i gang i Sydafrika senere i dag, bliver det til lyden af 88.460 brægende plastiktrompeter, der hver især kan larme mere end en murhammer. De såkaldte vuvuzelaer er – allerede inden turneringen begynder – et af de mest omdiskuterede indslag.

Et høreapparatfirma offentliggjorde for få dage siden en støjmåling af vuvuzelaer, foretaget under kontrollerede forhold i et studie, hvor lydtrykket kom helt op på 127 dB. Det er lige så højt som de kompressorhorn, som for år tilbage blev gjort ulovlige at bruge.

Som vi tidligere har fortalt på hoerelse.info, har det internationale fodboldforbund FIFA afvist at forbyde vuvuzelaerne med henvisning til, at det er en del af det særlige sydafrikanske islæt ved turneringen. Men allerede under holdenes testkampe, hvor der kun har været et begrænset publikum, har flere spillere og journalister klaget over den øredøvende larm.

Blandt dem den danske midtbanespiller Jesper Grønkjær siger, at han får hovedpine af larmen. Og tyske Arne Friedrich har sagt, at han bestemt ikke er nogen beundrer af vuvuzelaen, som han omtaler som ”forbandet larmende” og som gør det nærmest umuligt at kommunikere på banen.

Danmarks landstræner Morten Olsen har spøgt med, at han ville tage sinehøreapparater ud, men rent faktisk udgør vuvuzelaen en alvorlig trussel modhørelsen, hvilket tidligere undersøgelser har vist.

Derfor lyder anbefalingerne til publikum også, at de skal beskytte ørerne medhøreværn. Spørgsmålet er så, hvor mange, der har tænkt sig at følge det råd.

Alle os, der følger med fra sofaen, kan nøjes med at skrue lidt ned for lyden.

Kilde: www.spn.dk 04/06/2010, www.irishexaminer.com, 10/06/2010 mfl.