december 17, 2014

Vitaminer kan bremse høretab efter antibiotika

Share

Ny amerikansk forskning viser, at kosttilskud kan beskytte mod høretab, som kan forekomme efter behandling med antibiotika.

Vitaminer kan bremse høretab efter antibiotika

Lægemidlet gentamicin bruges til behandling af mennesker med bakterielle infektioner, som er resistente over for antibiotika som bl.a. penicillin. Stoffet bruges ofte i udviklingslande, da det er billigt og let tilgængeligt. Desværre har gentamicin en alvorlig bivirkning: Det kan føre til høretab. Men nu viser det sig altså, at en vitamin-beriget kost kan forhindre høretabet.

Forskerne fra USA har testet brugen af kosttilskud på marsvin. I to uger gav forskerne gentamicin til marsvinene - halvdelen fik standardfoder, mens den anden halvdel fik mad beriget med vitamintilskud bestående af beta-caroten, C- og E-vitamin samt mineralet magnesium. 

Resultaterne talte deres tydelige sprog. De marsvin, der fik kosttilskud, mistede ikke hørelsen. 

- Den bedste beskyttelse blev opnået ved lavere test-frekvenser. Det er vigtigt, fordi de lave frekvenser er afgørende for tale, siger forskningsleder Colleen Le Prell.

Forskerne håber at kunne bruge resultaterne til at udvikle et succesfuldt vitamintilskud, der kan forhindre, at antibiotika fører til høretab hos mennesker

Tidligere forskning viser, at op mod 25% af patienter behandlet med gentamicin eller andre typer antibiotika oplever høretab. 

 

 

Af Lis Kildegaard

 

Fakta: 

Resultaterne blev offentliggjort i Journal of Association for Research in Otolaryngology.

Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde mellem forskere fra University of Florida og University of Michigan i USA

Kilde: news.ufl.edu/