december 23, 2011

Varsling testes med sms

Share

Varsling testes med sms

Når sirenerne udsættes for deres årlige test, bliver varslingssystemet for personer med høretab for første gang også afprøvet.

Hvert år afprøver politi og Beredskabsstyrelsen de lidt mere end tusind varslingssirener landet over.
I år vil personer medhøretab, der har tilmeldt sig sms-varslingssystemet hos Beredskabsstyrelsen, for første gang også blive involveret i afprøvningen.

På onsdag den 7. maj kl. 12 vil sirenerne sende signalet ”gå inden døre” to gange. Signalet består af en række hurtigt stigende toner, der derefter langsomt falder i frekvens. Derefter sender sirenerne signalet ”faren er forbi”, der består af en ubrudt tone, der lyder i 45 sekunder.

Lyden er så høj, at Beredskabsstyrelsen opfordrer folk til at tagehøreværn på, hvis man befinder sig på et tag eller en høj bygning indenfor en radius af 40 meter fra en af sirenerne.

Siden nytår har personer med høretab og døve kunnet tilmelde sig varsling med sms, hvilket betyder, at man modtager en tekstbesked på sin mobiltelefon, hvis sirenerne lyder.

Det er ikke kun én gang om året, sirenerne bliver afprøvet. Hver nat bliver systemet testet, men af hensyn til befolkningens hørelse og nattesøvn, sker det uden lyd.

Sirenerne varsler byområder med flere end 1000 indbyggere, hvilket dækker ca. 80 af befolkningen. I tilfælde af krig eller katastrofe bliver de sidste 20 procent varslet af mobile sirener, der bliver kørt rundt på politibiler.
De mobile sirener bliver ikke testet i morgen.