december 27, 2011

Unge er trætte af støj

Share

Unge er trætte af støj

Hver femte unge dansker mellem 18 og 20 år ville ønske at der blev skruet ned for musikken på diskoteker og til koncerter. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Rapporten Unge og Støj er den første af sin art i Danmark. Den viser også, at godt halvdelen af alle danske teenagere har oplevet atstøj og høje lyde har gjort det svært for dem at koncentrere sig. 37 procent oplever indimellem ubehag og smerte ved daglige lyde, og lige så mange har følt sig stressede på grund af støj og høje lyde.

43 procent mener, at lyden er for høj til indendørs koncerter, 41 procent at den er for høj i biograferne og hele 53 procent at der er skruet for højt op på diskotekerne. Alligevel vil kun tre procent kunne finde på at bede en DJ på et diskotek om at skrue ned. I stedet for vælger mange at holde afstand til højtalerne eller hvile ørerne udenfor.

”Vi ved ikke, om det er for at undgå konflikter med kammerater med en anden holdning, eller fordi de tror, at de er alene med problemet, men tendensen er i hvert fald klar. 81 procent svarer ja til at det er deres eget ansvar at beskytte sig mod høje lyde,” siger Lotte Bælum fra Sundhedsministeriets Center for Forebyggelse.

Derfor mener næsten lige så mange også, at det skal være muligt at købehøreværn på steder med høj musik. 42 procent mener, der bør indføres en grænse for, hvor højt der må spilles til arrangementer for børn og unge og at bl.a. diskoteker og biografer bør informere om lydniveauet.

40 procent af de unge, der har oplevet tinnitus, har oplevet det efter at have været på diskotek.

1. december mødes embedsmænd, branche- og fagfolk for at diskutere, hvordan man kan minimerestøjskader blandt børn og unge.

Kilde: Politiken, 19/11/2005

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside