august 12, 2015

- Ungdomslejren giver energi til et helt år

Share

Høreforeningen afholder hvert år i august en lejr for unge med høretab i alderen 18-35 år. En af de loyale deltagere er 27-årige Simone Julie Jacobsen, der fik mod til at få indopereret et CI efter sin første ungdomslejr.

- Ungdomslejren giver energi til et helt år

- Gå to og to sammen. Den ene skal lukke øjnene og lade sig føre ad den anden, forklarer dagens første oplægsholder på ungdomslejren anno 2015, skuespilleren Sigurd le Dous.

De 35 lejrdeltagere finder sammen to og to på græsplænen og begynder langsomt at bevæge sig rundt mellem hinanden.

På afstand ligner de helt almindelige glade, unge mennesker i shorts og sommerkjoler, men høreapparater og cochlear implants afslører deres fælles udfordring. Og det er netop denne fælles udfordring, der gør den årlige ungdomslejr til noget helt særligt, forklarer Simone Julie Jacobsen.

Et fællesskab på tværs
- Folk er fra 18 til 35 år, men man mærker ikke aldersforskellen, ligesom man heller ikke tænker over, at en er ved at være færdiguddannet som læge og en anden arbejder som tømrer. Høretabet skaber et fællesskab på tværs af køn, alder og beskæftigelse, siger Simone Julie Jacobsen, der selv læser til ergoterapeut.

Hun deltog første gang på ungdomslejren i 2011 – og det blev på flere måder et vendepunkt.

- Dengang hørte jeg rigtig dårligt, det var jeg vant til at sige til folk. Men jeg var splittet mellem min hørende familie og det døvemiljø, jeg også var en del af. Jeg følte ikke rigtig, at jeg passede ind nogen af stederne, men efter min første ungdomslejr vidste jeg, at jeg havde fundet et sted, hvor jeg kunne føle mig hjemme. Det gav mig samtidig modet til at få min første CI-operation, fortæller Simone Julie Jacobsen.

Stor interesse
Siden 2012 har Simone Julie Jacobsen været medarrangør af den årlige ungdomslejr. I år har interessen for at deltage været rigtig stor med  hele 18 debutanter, men arrangørerne holder fast i, at flokken ikke må blive for stor.

- Vi har normalt et max på enten 30 eller 35 deltagere. Det er vigtigt, at alle, der deltager, får en bid af det her, mens de er på lejren. Derfor skal der heller ikke være alt for mange mennesker at forholde sig til, forklarer Simone Julie Jacobsen.

Den årlige ungdomslejr varer kun fire dage, men heldigvis behøver deltagerne ikke vente helt til næste august med at dele erfaringer og nyde hinandens selskab, fastslår Simone Julie Jacobsen.

- Vi har lavet en facebookgruppe for alle tidligere deltagere, og det er dem, jeg skriver til, når jeg støder ind i et problem med hørelsen. Jeg ved bare, at de forstår mig 100 procent. 

 

Af Maria Fly Vilsbøll