december 22, 2011

Undersøgelse frikender koffein i forhold til tinnitus

Share

Undersøgelse frikender koffein i forhold til tinnitus

Det hjælper ikke på tinnitusen at kvitte kaffen og teen. Faktisk kan det gøre problemerne værre. Det viser ny engelsk undersøgelse.

Undersøgelsen, der er foretaget af universitetet i Bristol, ser på sammenhængen mellem koffeinindtag og tinnitus.

Deltagerne i undersøgelsen blev udsat for en dobbelt-blindtest, hvor en del af dem ved hjælp af placebo (i form af koffeinfri kaffe og te) gradvist fik trappet ned for koffeinen.

De 66 deltagere, som alle led af tinnitus, havde hver dag et forbrug på mindst 150 mg koffein. I løbet af de 30 dage, undersøgelsen varede, fik en del af dem i en periode deres normale koffeinration, for derefter at få trappet ned, mens andre blev trappet ned, for derefter at blive sat op til deres normale indtag igen.

Deltagerne vidste ikke, hvilken gruppe de var i. Blot, at de nogle dage ville få koffein og andre dage ikke.

Sideløbende blev deltagerne tre gange bedt om at svare på et spørgeskema om deres tinnitus; en gang i begyndelsen af undersøgelsen, da de havde været trappet helt ned i ti dage, og da de var trappet op til deres normale niveau igen i ti dage. Derudover blev deltagerne bedt om at føre en dagbog over deres tinnitussymptomer hver dag.

Resultaterne viste, at nedtrapningen ikke havde nogen gavnlig eller lindrende effekt på tinnitusen. Tværtimod blev den i nogle tilfælde forværret når koffeinindtaget blev sat ned.

”Næsten 85 procent af verdens voksne befolkning indtager koffein i en eller anden form hver dag. Derfor ville vi gerne udfordre den antagelse, der hedder, at koffein forværrer tinnitus,” siger Dr. Lindsay St. Claire, der er den ansvarlige forsker bag undersøgelsen.

”Mange støtter koffeinnedtrapning som en form for tinnitusbehandling, selv om der er mangel på relevante beviser på, at det skulle have nogen effekt – og nu faktisk viden, der peger på at nedtrapning kan gøre tinnitus værre. Det samme gør sig gældende for en lang række kostråd, der også påstås at kunne hjælpe på tinnitus – uden at det kan understøttes af videnskabelige undersøgelser. Yderligere forskning vil kunne være til stor hjælp for mennesker, der lider af tinnitus,” siger hun.

Kilde: www.prlog.org 14/01/2010