december 27, 2011

Ulovlige motorcykler støjer

Share

Ulovlige motorcykler støjer

På 10 år er antallet af motorcykler i Danmark fordoblet til godt 105.000. Ifølge forhandlerne kører mindst 70-80 procent af dem rundt med ulovlige lydpotter, som får motorcyklerne til at støje mere end de tilladte 80 dB. Ofte bliver motorcyklerne solgt hos forhandlerne med de ulovlige lydpotter monteret.

Som loven er i dag, risikerer motorcyklister en bøde på ca. 500,- kr., hvis de bliver taget med en ulovlige, støjende lydpotte – men bødestørrelsen bør tidobles. Det mener formanden for Folketingets miljøudvalg, Christian Wedell-Neergaard (K), der får bred opbakning til forslaget.

”Det er urimeligt, at motorcyklister kører rundt og støjer ulovligt. Ved at støje for meget, bliver de store investeringer, vi foretager i støjsvag asfalt og andre former for støjdæmpning virkeningsløse,” siger han.
”Derfor skal bøderne sættes op fra 500 til 5.000,- kr, så det kan mærkes. Samtidig skal politiet indlede kampagner for at få stoppet de ulovlige motorcykler.”

Han bliver bakket op af den socialdemokratiske miljøordfører, Torben Hansen:
”150.000 danske boliger er plaget af støj. Derfor er det knald i låget, at nogle forhandlere har så lav en moral, at de monterer lydpotter, som de godt ved er ulovlige. Derfor støtter jeg en tidobling af bøderne, ligesom man bør overveje, om ikke også de forhandlere, der monterer de ulovlige lydpotter bør straffes,” siger han.

Hos flere motorcykelforhandlere bliver der solgt nye motorcykler med ulovlige lydpotter som en del af forhandlerens tilbud.

”Kunderne vil gerne have en anden lydpotte på, fordi lyden er med til at man kan mærke pulsen ved at køre på motorcykel. Og vi må sælge så mange ulovlige lydpotter vi vil. Hvis kunden ønsker at montere en ulovlig lydpotte, er det ikke noget, vi kan gøre noget ved,” siger en medarbejder i en større midtjysk motorcykelforretning.

Kilde: www.jp.dk 30/07/2006