november 24, 2017

Udfordringer, ja tak! 

Share

Kan man kombinere en baggrund som tysk tandlæge med en svær hørenedsættelse og patienter, der taler thybomål? 27-årige Luise kan.

Udfordringer, ja tak! 

Luise er ikke bange for at udfordre sig selv. Hun har et medfødt høretab, men insisterede som barn på at gå i en almindelig skole, selv om skolelægen i Tyskland gjorde det klart, at hun ikke skulle regne med at klare sig igennem grundskolen.

Luise klarede sig ikke bare igennem grundskolen. Hun uddannede sig også til tandlæge i Berlin, før hun i starten af 2017 bosatte sig i Aarhus. I dag arbejder hun to dage om ugen som tandlæge i Thisted, hvor hun udover sin hørenedsættelse og klinikassistentens obligatoriske mundbind også er udfordret af thyboernes til tider tunge dialekt.  

- Patienterne er meget søde og tålmodige. Måske på grund af min accent. For jeg siger ikke altid til dem, at jeg har en hørenedsættelse. Det bliver lidt meget, når jeg også skal fortælle om min baggrund som tysker, siger Luise med et skævt smil.

Styr på kommunikationen
På klinikken i Thisted arbejder Luise tæt sammen med sin klinikassistent, og det kræver klare aftaler for kommunikationen.

- Hun kan jo heldigvis godt høre, når jeg beder om forskellige redskaber, og hvis hun skal sige noget til mig under en behandling, ved hun, at hun skal tage fat i mig og hive ned i sit mundbind, før hun taler, fortæller Luise og tilføjer:

- Det fungerer fint med vores samarbejde, men jeg tænker da nogle gange på, at det var gået helt galt, hvis vores roller var byttet rundt, så jeg var klinikassistenten, der hele tiden skulle høre, hvad tandlægen sagde.

Høre-netværk søges
De dage Luise ikke plejer thyboernes tænder i Thisted, forsker hun i sit fag på Aarhus Universitet. Selv om hun har travlt med både tandlægejobbet og forberedelserne til en Ph.D. indenfor rodbehandling - og derudover træner med det tyske døvelandshold i cykling - er det vigtigt for hende at gemme noget af energien til at blive klogere på sit høretab.

- Jeg vil gerne have et netværk blandt andre med høretab i området, lære andre at kende og finde ud af, hvordan de gør ting i deres arbejdsliv, fordi jeg synes, at vi er bedst, når vi samarbejder. 

 

Af Maria Fly Vilsbøll