december 07, 2011

Tre ud af fire lærere plages af støj

Share

Tre ud af fire lærere plages af støj

Nye tal viser, at 75 procent af lærerne er meget generet af støj. Det er en voldsom stigning over de sidste fem år – og støjen går også ud over børnene.

Tre ud af fire lærere i folkeskolen er plaget afstøj når de er på arbejde. Det viser helt nye tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

72 procent af lærerne svarer, at de oplever hyppige problemer med støj – og det er 50 procent flere end ved en lignende undersøgelse for fem år siden, hvor støjen kun generede hver anden lærer.

Seniorforsker Søren Peter Lund siger, at forskerne stadig mangler en forklaring på, hvorfor støjen er et stigende problem.
”Vi har ikke undersøgt sammenhængen. Vi kan bare se at der er sket en markant stigning,” siger han.

Psykolog Anne-Mette Mohr mener, at en stor del af skylden ligger i arbejdsmiljøet i skolerne.

”Mange skoler døjer med en elendig akustik. Samtidig sidder der flere i klasserne, og når akustikken er dårlig, bliver man nødt til at tale højere for at blive hørt. Så stiger lydniveauet, og alle taler endnu højere. Det er en ond cirkel,” siger hun.

I Danmarks Lærerforening er man bekymrede over udviklingen.

”De seneste år er der kommet flere elever i mange klasser, fordi små skoler er blevet nedlagt. Samtidig inkluderer man nu elever i den almindelige folkeskole, som har særlige behov og som kan blive forstyrrende, hvis de behov ikke bliver dækket,” siger formand Anders Bondo.

Kilde: Avisen.dk, 28/08/2011

Dårlige musiklokaler giver lærere støjgener (23/05/2007)
Mindre støj i skolen (02/03/2005)
Alvorlige støjproblemer i klasseværelser (21/01/2005)
Samarbejde afgørende for elever med høreproblemer.(05/10/2004)
Fokus på støj i skolerne.(04/02/2004)
Lærere generet af støj.(25/6/2003)
Børn med høretab skal arbejde hårdere(10/12/2002)