december 27, 2011

Torsk kan hjælpe på hørelsen

Share

Torsk kan hjælpe på hørelsen

Norske forskere har kigget længe på torskefiskens hørelse og måske fundet løsningen på fremtidens medicin modhøreproblemer.

Forskere ved universitetet i Tromsø har fundet ud af, at torskens hørelse kan rumme løsningen på, hvordan man i fremtiden vil kunne undgåaldersbetinget hørenedsættelse og komme sig overstøjskader.

Torsken er ganske vidst i stand til at opfatte lyd i et bredt spektrum affrekvenser, men dens hørelse er bedt egnet til at opfatte meget lavfrekvent, dyb lyd. Der, hvor torskens hørelse bliver interessant for mennesker, er evnen til at lade de små hårceller idet indre øre gendanne sig. Det kan de ikke hos mennesker. Hos os er cellerne ødelagt for altid, hvis de bliver beskadigede.

”Her må være noget, vi kan lære og overføre til mennesker,” siger forsker Niels Christian Stenklev, der også er overlæge på universitetssygehuset i Nord-Norge.
”Målet er at finde et medikament eller en medicinsk behandling, der kan stimulere hårcellerne i øret til at gendanne sig. Det vil betyde et farvel tilhøreapparaterne,” siger han. ”Vi mener bestemt vi er på rette spor. Måske vil vi kunne have medicinen klar om 10-15 år.”

Kilde: www.aftenposten.no 14/12/2006