december 23, 2011

Teatergruppe med nedsat syn og hørelse

Share

Teatergruppe med nedsat syn og hørelse

Skuespillerne i den israelske teatergruppe Nalaga’at kan hverken se eller høre. Efter at have turneret i årevis, åbner de nu deres eget teater.

Navnet Nalaga’at betyder ”vær venlig at røre” på henræisk. Og det er præcis det, skuespillerne gør. Det overordnede emne for teaterforestillingerne handler om kampen for at blive en del af samfundet og at opnå ligestilling i forhold til seende og normalthørende.

Nalaga’at vender op og ned på normerne og forsøger at skubbe sit hørende og seende publikum ud over deres normale, trygge grænser.

For eksempel har teatret har to caféer. Vil man bestille mad og drikkevarer i teatrets den ene, skal man bruge tegnsprog eller skrive beskeder på et stykke papir. I den anden arbejder der kun blinde tjenere. De serverer maden i totalt mørke.
Også selve teatersalen, hvor publikum sidder, er konstant uoplyst og kulsort.

Oppe på scenen supplerer skuespillerne hinanden. De, der kan se, hjælper de blinde – og de, der kan tale, oversætter til ære for publikum.

”Normalt er det mennesker med handicap, der konstant skal bede om hjælp. Her i teatret er det stik modsat,” siger schweiziskfødte Adina Tal, der startede teatergruppen i 2002. Efter at have turneret i USA og Europa, åbnede gruppen i december måned sit eget teater i Jaffa i Israel.

Kilde: Kristeligt Dagblad, 14/02/2008

  • Besøg det specielle teaters hjemmeside.