december 22, 2011

Tag høreværn med til VM

Share

Tag høreværn med til VM

Tilskuere til sommerens VM i fodbold bør tage høreværn med på stadion. Skingre plastiktrompeter kan give høretab.

Når verdensmesterskaberne i fodbold blæses i gang i Sydafrika 11. juni, bør tilskuerne på stadion tage deres forholdsregler og beskytte ørerne.
Det råd giver professor De Wet Swanepoel fra universitetet i Pretoria, der sammen med dr. James Hall fra University of Florida, der sammen har set nærmere på støjniveauet på de sydafrikanske fodboldstadioner.

Årsagen er de kraftige plastiktrompeter - vuvuzelaerne – som er meget populære blandt det sydafrikanske fodboldpublikum, og som larmer meget voldsomt.

De to forskere har lavet en undersøgelse af 11 tilskuere, der blev udsat for vuvuzela-larm på et stadion med 30.000 tilskuere, de kunne bagefter konstatere et markanthøretab hos alle 11.
Selv om høretabet kun var midlertidigt, er det meget sandsynligt at man vil kunne pådrage sig en permanenthøreskade, hvis man udsætter sig for vuvuzela-trutten over længere perioder.

I gennemsnit støjede vuvuzelaerne med lidt mere end 100dB med peaks på op mod 130 dB.

”Hvis man bliver udsat forstøj i det omfang, vi målte i 10, 15 eller 20 minutter, løber man afgjort en risiko for at pådrage sig et permanent høretab,” siger Swanepoel.

På Soccer City stadion i Johannesburg, hvor både åbningskamp og finale skal spilles, er der plads til 90.000 tilskuere.

Ved Confederations Cup sidste år i Sydafrika, klagede nogle af spillerne over, at de ikke kunne høre hinanden på banen for lyden af vuvzelaerne.
Det internationale fodboldforbund FIFA har dog afvist at skride ind overfor plastiktrompeterne. Holdningen er, at de er en del af den livlige atmosfære ved en sydafrikansk fodboldkamp, hvor fans også synger, danser og ifører sig store kostumer.

”Tilskuerne skal være forberedte. Vi vil anbefale at de tagerhøreværn med,” siger Swanepoel.

Kilde: Washington Post, 22/04/2010