december 27, 2011

Svag støj stresser også

Share

Selv forholdsvis svag baggrundsstøj fra et åbent kontorlandskab er nok til at stresse og forstyrre medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen blev foretaget som et eksperiment, hvor 40 erfarne kvindelige kontorarbejdere blev delt op i to grupper, der skulle lave det samme stykke arbejde i tre timer. Den ene gruppe fik lov til at arbejde i stilhed (baggrundslydene var i gennemsnit omkring 40 dB), mens den anden gruppe blev udsat for en lav-intens støjpåvirkning, der svarer til baggrundslydene i et åbent kontormiljø (gennemsnitligt 55 dB).
Arbejdet bestod i at indtaste en tekst om luftfartssikkerhed, men opgaven blev afbrudt hver 25. minut, hvor deltagerne blev bedt om at løse andre, forefaldende opgaver.

Under forsøget blev alle deltagerne ubemærket fulgt af observatører, der registrerede, hvor ofte den enkelte deltager foretog ergonomiske justeringer af skrivebord, skærm, tastatur mm.
Før og efter forsøget fik deltagerne taget urinprøver, der blev undersøgt for stresshormoner - adrenalin, noradrenalin og kortisol.
Umiddelbart efter de tre timers arbejde blev forsøgspersonerne bedt om at løse en opgave, der havde til formål at måle, hvor motiverede de var.

Undersøgelsen viste, at evnen til at indtaste en tekst ikke blev påvirket af den lave støj. Forsøgsdeltagerne, der arbejdede i baggrundsstøjen følte sig heller ikke mere stressede. Men urinprøverne viste noget andet. De afslørede, at personerne, der havde arbejdet i støj, udskilte væsentligt flere stresshormoner end de, der kunne arbejde i forholdsvis stilhed.

Samtidig regulerede forsøgspersonerne i det stille lokale dobbelt så ofte deres arbejdsredskabers ergonomiske indstillinger, så deres arbejdsstilling blev forbedret. Sidst, men ikke mindst, var personerne, der arbejdede i baggrundsstøj, væsentligt mindre motiverede for at gå i gang med noget nyt efter forsøget end de, der arbejdede i stilhed.

Kilde: Arbejdsmiljøinstituttet