december 23, 2011

Superhørelse til amerikanske soldater

Share

Det amerikanske forsvar har afsat godt tre millioner kroner til udviklingen af et nyt system, der skal give soldaterne en superhørelse på slagmarken.

Ved at kombinere kendte teknikker fra radar og sonar med trådløse sensorer, der lynhurtigt kan komprimere og overføre lyd til det menneskeligeøre, er en amerikansk forsker ved at skabe en superhørelse.

Professor Laura Ray fra Dartmouth College I New Hampshire benytter en allerede kendt teknik til at behandlelyd. Teknikken kaldes beamforming, og den gør det muligt at fokusere signaler fra mange forskellige kilder i én retning, samtidig med at den kan filtrere baggrundsstøj.

Professor Ray sammenligner teknikken med den måde, det menneskelige øre kan retningsbestemme lyd, selv med lukkede øjne.

”Forestil dig, at du har tusind ører, der sidder på række,” siger hun.

I hendes system, består en række af fem til otte klynger med otte mikrofoner, der kan monteres på køretøjer eller fjernstyres. Med den rigtige opsætning, vil alle klyngerne kunne videresende signalerne i løbet af tre hundrededele af et sekund.

Professor Rays største udfordring bliver at videresende signalet til et menneskeligt øre.

”Ingen har før transmitteret et beamformet signal til et menneskeøre før,” siger hun. Indtil videre har hun afsat tre år til at udvikle den del af systemet, som hun håber på vil kunne komme på markedet indenfor en periode på 10 år.

Kilde: www.unionleader.com, 19/05/2008