februar 12, 2014

Sundhedsstyrelsen stopper farlig høreforstærker

Share

Sundhedsstyrelsen stopper farlig høreforstærker

Høreforeningen og Leverandørforeningen For Høreapparater skriver følgende i en pressemeddelelse:

En henvendelse fra Høreforeningen får nu Sundhedsstyrelsen til at udtale kritik af markedsføringen af den såkaldte høreforstærker, Sound One. Dermed vil apparatet ikke længere være at finde på hylderne i landets dagligvarebutikker.

I udtalelsen slår Sundhedsstyrelsen fast, at høreforstærkeren ikke er blevet markedsført korrekt, blandt andet fordi det blev markedsført som et høreapparat uden at være CE-godkendt som medicinsk udstyr. Afgørelsen fra Sundhedsstyrelsen har nu fået importøren bag produktet, Mundus Design, til at stoppe importen og markedsføringen af apparatet.

I en test, foretaget af det internationalt akkrediterede testcenter DELTA i Danmark, blev det sidste år påvist, at apparatet overskred de officielle krav til egenstøj, og at brugere kunne risikere høreskader, hvis de anvendte apparatet som et høreapparat. Det fik Høreforeningen til at rette henvendelse til Forbrugerrådet, som efterfølgende overgav sagen til sundhedsmyndighederne. Derfor glæder afgørelsen Høreforeningens landsformand, Majbritt Garbul Tobberup:

-Vi er meget glade for, at vores henvendelse til myndighederne har medført, at produktet fremover ikke bliver importeret. Høretab er individuelle og komplicerede, og behandlingen kræver kvalitetshjælpemidler, som er avancerede og individuelt tilpassede. Her dur billige, simple produkter simpelthen ikke og kan i værste fald være direkte skadelige. Derfor modtager vi også meget gerne besked, hvis nogen opdager lignende produkter ude i butikkerne,” siger hun.

Hører ikke til i detailhandelen

Apparatet blev oprindeligt markedsført og solgt i discountkæden Netto’s butikker landet over under betegnelsen ’høreforstærker’ samt en reklametekst, der anpriste apparatet med løftet om at ”forstærke lyde for personer med nedsat hørelse.” Men den slags apparater har ingen plads i detailhandelen, fastslår formand for Leverandørforeningen For Høreapparater, Hans Henrik Davidsen:

-Vi er meget tilfredse med, at Sundhedsstyrelsen nu har taget affære og er kommet med en afgørelse, som har fået fjernet disse apparater fra detailhandelen. Høreapparater hører ikke til på hylderne nede i dagligvarebutikken. Ethvert høretab er særligt og kræver særlig behandling, og derfor skal høretab håndteres og behandles af professionelle, som kan udvælge og tilpasse høreapparater til hver enkelt situation,” siger han.

Både Høreforeningen og Leverandørforeningen For Høreapparater opfordrer i stedet personer med høretab til at opsøge en speciallæge, en audiologisk afdeling eller en godkendt privat forhandler for at få den rette behandling.

Kilde: www.hoereforeningen.dk