december 23, 2011

Sudans børn meget udsatte for høretab

Share

Genetiske årsager, skadelig medicin og infektionssygdomme er hovedårsagerne til mange høretab blandt sudanesiske børn. Forskere mener, en forebyggende indsats vil kunne gøre meget.

Undersøgelsen er blevet foretaget af to sudanesiske forskere, der har undersøgt 264 børn i alderen 14 måneder til 14 år, der alle havde storehøretab. Resultatet var nedslående, fordi langt de fleste høretab kunne have været undgået ved enkel forebyggelse.

Den mest almindelige årsag tilhøreproblemerne var genetisk. Op til 75 procent af børnene i undersøgelsen havde forældre, der var i familie med hinanden, hvilket gør arvelige faktorer til den mest sandsynlige årsag til høretabet.

Kinin, som er en meget udbredt malariamedicin, var den næstmest udbredte årsag til høretab hos børnene. Hvert tredje af de undersøgte børn havde fået kinin i kroppen under moderens graviditet. Hvert fjerde var blevet behandlet med kinin efter at være blevet født. Permanent skade pådet indre øre er en kendt, om ikke udbredt, bivirkning af kinin.

Mange af børnene, hvis forældre var i familie med hinanden, var også blevet behandlet med eller udsat for kinin, hvilket gjorde den præcise årsag til høretabet – genetik eller kinin – svær at afgøre.

Forskerne fandt dog også endnu en gruppe: 18 procent af børnene havde fået høreproblemer på grund af meningitis eller andre infektioner. Noget, der kan forebygges ved vaccination.

Ved at vaccinere mod denne slags infektionssygdomme, konkluderer forskerne, at man vil kunne undgå en række unødvendige høretab hos sudanesiske børn. En øget bevidsthed i befolkningen om risikoen ved giftermål internt i familierne vil også være med til at mindske antallet af børn med høreproblemer.

Sidst, men ikke mindst, understreger forskerne nødvendigheden af at få hørescreenet børn fra sådanne ægteskaber så tidligt som muligt sammen med børn, der har været udsat for kinin – så de kan få en ordentlig behandling.

Kilde: www.hear-it.org