december 27, 2011

Styr på støjen i hjemmet

Share

Styr på støjen i hjemmet

Støjniveauet i vores hjem har stor betydning for vores almindelige velvære. Støj og dårlige akustiske forhold belaster hørelsen og er trættende. Heldigvis er der mange ting man kan gøre for at forbedre akustikken.

Støj i hjemmet kan have mange årsager. Den kommer fra trafikken udenfor, fra naboerne, fra teenagerens værelse. I et samfund med non-stop tv, spillekonsoller, computere og musik overalt, er der utallige trusler modhørelsen, hvis man ikke passer på. Der findes ikke nogen love eller regler for, hvor meget man må støje i sit eget hjem, men det betyder ikke, at man ikke skal tænke sig om.

Selvfølgelig kan man investere i særlige, lyddæmpende materialer til lofte og gulve, ligesom nogle typer vinduer og døre er mere støjdæmpende end andre – men i første omgang behøver det ikke nødvendigvis være så dyrt at forbedreakustikken i ens hjem.

Gulvtæpper, gardiner, polstrede møbler og andre bløde materialer kan være med til at dæmpe den værste støj. Bogreoler og vinkler i loft og vægge er også med til at holde lydniveauet nede. Omvendt reflekterer hårde materialer og lige flader støjen, så den bliver værre.
Rum i huset med mange funktioner – som ofte ses i moderne boliger med åbne planløsninger – er med til at øge støjniveauet i forhold til mindre rum, hvor man kan lukke døren for støjen.

Det vigtigste er dog, at man er opmærksom på at dæmpe de støjkilder, man selv har kontrol over; som for eksempel den musik man spiller på stereoanlægget og hvor højt der er skruet op for fjernsynet. At holde volumen nede på et fornuftigt niveau er både godt for dig selv, din familie og dine naboer, som også bliver påvirket af, hvor meget du larmer.

Kilde: www.hear-it.org

  • Læs mere hos Bolius – boligejernes videnscenterher.