Støjpolitik

Share

Fra starten 1990'erne begyndte EU at arbejde for at få dæmpet støjen i medlemslandene, og i 1996 blev der udarbejdet en såkaldt grønbog om fremtidens støjpolitik. Den skal føre til fælles grænseværdier for, hvor meget f.eks. biler, tog, fly, trykluftshamre, kompressorer, græsslåmaskiner, støvsugere og hårtørrere må larme. 

Hvor støjforurening tidligere ikke blev taget helt så seriøst som vand- og luftforurening, forsøger man i dag at få støj indarbejdet som et seriøst parameter, når der skal udarbejdes nye love og retningslinjer for miljøet.

Siden 15. februar 2006 har alle arbejdspladser i EU skullet overholde et støjdirektiv, der sætter den maksimale støjgrænse til 87 dB.

Alligevel er der langt igen. Mange har intetanende vænnet sig til en støjende hverdag og er slet ikke klar over de alvorlige konsekvenser. For at skabe en større bevidsthed om følgerne af for meget støj, kan vi alle være med til at gøre noget.

 Hvad kan du selv gøre

Vær opmærksom på støjniveauet, tal med hinanden og tag eventuelle støjproblemer op, både hjemme og på arbejdspladsen. Har du børn er det vigtigt, du lærer dit barn at skrigen og råben ikke er nødvendig. Brug ørepropper - også til dit barn - hvis familien tager på festival, til koncerter eller andre steder, hvor lydniveauet er højt.