december 27, 2011

Støjfri flyvemaskine en realitet...

Share

...om 25 år. Forskere fra University of Cambridge og Massachusetts Institute of Technology har netop præsenteret et revolutionerende koncept for en flyvemaskine med et støjniveau svarende til en samtale mellem to personer.

Projektet, kaldet The Silent Aircraft Initiative (SAI), blev søsat i november 2003. Hovedmålet er at minimere støjgenerne for naboer til lufthavne. Det hedder sig endog, at flyet vil kunne lette og lande i ubemærkethed.

Støjen er minimeret blandt andet ved hjælp af et mere aerodynamisk design, som mest af alt minder om én stor vinge – lidt á la det amerikanske luftvåbens Stealth Fighter. Motorerne, som også anvender ny, støjdæmpende teknik, er placeret ovenpå konstruktionen, hvorved selve flyet virker som lydafskærmning ned mod jorden.

Støj fra fly og lufthavne er et emne, som jævnligt er til debat. Også herhjemme, hvor planerne om en udvidelse af Roskilde Lufthavn i efteråret fik 11.000 beboer fra omegnen til at skrive under i protest.

Desværre går der en rum tid, før den nye flytype vil kunne bevise sit værd. Det anslås nemlig, at SAI-flyet går på vingerne engang i 2030.

Bag det støjfri fly står et bredt udsnit af luftfartsindustrien, herunder Boeing, Rolls-Royce og Lufthansa.

Kilde: www.cam.ac.uk (University of Cambridge’s hjemmeside)