december 27, 2011

Støjende batteridrevne boremaskiner

Share

En ny type ledningsløse boremaskiner er kommet på markedet i USA. De kaldes impact drivers og fremstilles af en række forskellige producenter. De meget kraftfulde boremaskiner er blevet kørt i stilling som den ideelle julegave til gør-det-selv-manden, men hvis man overvejer at investere i en, bør man passe godt på ørerne mens man bruger den.

Det amerikanske svar på Forbrugerrådet Consumer’s Union - CU advarer nemlig mod, at impact driver-maskiner larmer så meget, at det kan give varigehøreskader, hvis man ikke brugerhøreværn.

Ved at teste ti forskellige maskiner, fandt CU ud af, at gennemsnitsniveauet for en impact driver for fuld styrke var 104dB målt ved brugerens øre. Det er væsentligt højere end almindelige batteridrevne maskiner – lige så højt som kædesave og langt over de 85 dB der er den maksimale grænse uden beskyttelse. Alligevel er oplysninger om, at man skal bruge høreværn gemt langt inde i maskinernes brugsvejledninger.

Ved at udsætte sin hørelse for 110 dB i bare ét minut, risikerer man at pådrage sig en permanent støjskade. Det amerikanske National Health Instutute anbefaler, at man ikke udsætter sine ører for 100 dB uden beskyttelse mere end maksimalt 15 minutter.

Det amerikanske forbrugerråd anbefaler derfor, at producenterne tydeligt mærker Impact driver-maskinerne med advarsler om den kraftige støj og vedlægger et sæt høreværn, indtil der er blevet udviklet mere støjsvage maskiner.

Kilde: www.hear-it.org