december 23, 2011

Støjdæmpende egetræer fra jysk idémand

Share

57-årige Viggo Momsen fra Brørup har tidligere fremstillet hegn og flagstænger af sine mange egetræer. Nu er han gået i gang med at producere støjdæmpende hegn i massevis.

”Jeg læste på Banedanmarks hjemmeside, at 20 procent af danskerne lider afstøjgener, og at der er en pulje at søge, hvis man gerne vil have sit hjem skærmet mod tog-støj. Dér fik jeg idéen. Det kunne mine træer da også bruges til,” siger Viggo Momsen.

Sammen med et akustikfirma har Viggo Momsen derfor opfundet ”EgBigNoiseStop”. Et støjhegn, hvor grundelementet er en ramme af egesveller beklædt med dels lydstoppende mineraluldsplader, dels et lag af såkaldt ”træbeton”.

”Støjhegnet sænker en støj på 65 decibel til 55 decibel, og det svarer til en halvering af lydbelastningen for øret,” siger Viggo Momsen, der lagde ud med at bygge det første støjhegn ud for sin firmabygning ved motorvejsafkørslen.

Det er Dansk Lyd Consult, der har målt støjvæggens virkning, og resultaterne fik opfinderen til at søge beskyttelse hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Siden har han solgt støjhegn til både det danske og svenske marked.

”Vi er lidt stolte af at kunne levere til de svenske træmarkeder. Der er i det hele taget et stort potentiale også i udlandet,” siger Viggo Momsen.

Idémanden regner med at kunne se de dæmpende hegn stå rundt omkring i resten af hans levetid. Hegnene bliver nemlig monteret på gevindstænger, så de ikke får jordkontakt. Dermed har de en holdbarhed på mindst 50 år.

Kilde: Erhvervsbladet