december 07, 2011

Støj tager livet af tusindvis af blæksprutter

Share

Støj tager livet af tusindvis af blæksprutter

Ny undersøgelse viser, at menneskeskabt støj under vandet bogstaveligt talt blæser huller i hovedet på blæksprutter.

Det er forskere ved universitetet i Barcelona, der ved et forsøg har kunnet dokumentere, at selv forholdsvis svag støj under vandet er dødelig for blæksprutter.

I forsøget udsatte forskerne Humboldt-blæksprutter for støj i forskellige intervaller, frekvenser og lydstyrker og kunne konstatere, at selv forholdsvis svag støj i kortere perioder forårsagende store huller i blæksprutternes statocyster – det er den væskefyldte struktur, der sætter blæksprutterne i stand til at være i balance og bevæge sig i vandet.

Undersøgelsen kaster nyt lys over en række episoder, hvor tusindvis af døde blæksprutter er skyllet op på strandene i bl.a. Spanien og USA.

Forskerne er nu næsten sikre på, at massedøden skyldes seismiske undersøgelser af havbunden, som bliver foretaget med store luftkanoner, som måler undergrunden ved hjælp af trykket fra undersøiske eksplosioner.

Hidtil har forskere kunnet se en sammenhæng mellem støjen og havdyrenes hørelse, men med den nye undersøgelse er der konkrete eksempler på, at støjen er direkte dræbende.

Kilde: www.examiner.com, 12/04/2011