december 22, 2011

Stigning i antallet af høreskader blandt amerikanske teenagere

Share

Stigning i antallet af høreskader blandt amerikanske teenagere

Antallet af unge amerikanere med høreskader er steget voldsomt.

En ny amerikansk undersøgelse anslår, at op mod seks en halv million amerikanske teenagere har problemer med at høre hviskende tale eller blade, der rasler i vinden.

Undersøgelsen er foretaget af læger ved et hospital i Boston. De har sammenlignet antallet af høretab i en gruppe på 3.000 teenagere i årene 1988-94 med lignende data fra 2005-06. Antallet af høretab er steget med 19 procent, så en ud af fem unge amerikanere i alderen 12 – 19 år i gennemsnit vil havehøreproblemer.

En del eksperter lægger skylden for stigningen på den udbredte brug af mp3-afspillere, men der findes ifølge undersøgelsens forfattere ikke absolut bevis for, at musikafspillere og hovedtelefoner er den direkte årsag.

”Vores håb er, at vi kan inspirere folk til at passe bedre på,” siger doktor Gary Curhan, der er hovedmanden bag undersøgelsen.

De fleste høretab var ”mindre” – defineret som et tab på 16 – 24 dB. En teenager med et mindre høretab, vil eksempelvis ikke være i stand til at høre en dryppende vandhane – eller en kæreste, der hvisker godnat.

”Det kan godt bevises, at længerevarende udsættelse for støj er skadelig for hørelsen, men det betyder ikke, at unge ikke må lytte til mp3-afspillere,” siger Gary Curhan.

Stigningen i høreskader skyldes nærmere et ændret forbrug af mp3-musik. Vore dages unge lytter til musik i mere end dobbelt så lang tid som tidligere generationer.

Kilde: www.bbc.co.uk, 18/08/2010