december 27, 2011

Stigende høretab blandt yngre svenskere

Share

Også i Sverige stiger antallet af personer i den erhvervsaktive alder, der har problemer med hørelsen. 60 procent af alle svenskere medhøretab er under 65 år gamle. Det er en stigning i antallet af høretab i den erhvervsaktive alder på ni procent siden 1996.

Det skriver den svenske brugerforening, Hörselsskadades Riksförbund. Alt i alt har godt 13 procent af alle svenskere mellem 16 og 84 høreproblemer.

Set over en bredere tidsramme er antallet af høreskader især steget i de yngre aldersgrupper blandt de 34 – 44årige lider ca. otte procent af høreproblemer i varierende grad. Det er en fordobling over 15 år siden begyndelsen af 1990’erne.

Andre undersøgelser tyder på, at stigningerne falder sammen med stigningerne i almindeligstøj i hverdagen. Bl.a. høj musik og merestøj i fritiden.

For først gang nogensinde har kvinderne overhalet mændene med hensyn til høretab. I aldersgruppen 20 – 54 år har 8,1 procent af kvinderne og 7,6 procent af mændene problemer med hørelsen. Det er en fordobling blandt kvinderne siden 1984.

Hvorfor der en så stor stigning blandt de svenske kvinder, ved man ikke. En forklaring kan være, at der nu, mere end nogensinde før, er behov for kommunikation i alle hjørner af samfundet.

Kilde: www.hear-it.org