december 07, 2011

Stamceller fra næsen kan genskabe hørelsen

Share

Stamceller fra næsen kan genskabe hørelsen

Australske forskere måske foran gennembrud i genskabelse af tabt hørelse ved hjælp af stamceller.

Australske stamcelleforskere har fundet ud af, at personer medsensorineurale høretab, der stammer helt tilbage fra den tidlige barndom, sandsynligvis vil kunne hjælpes ved en transplantation af stamceller fra næsen.

Den nye forskning, der blev offentliggjort i går, viser, at stamceller fra slimhinden i næsen kan være med til at bevarehørelsen når et tidligt sensorineuralt høretab sætter ind.

”En af de store udfordringer i denne sammenhæng er, at menneskers cochlea ikke har en særlig god til at regenereringsevne,” siger dr. Sharon Oleskevich, der er hovedforfatter bag undersøgelsen, der er foretaget forskere på universitetet i New South Wales.
”Der har tidligere været forslag om, at stamceller fra andre dele af kroppen måske kunne behandle, forebygge eller endda helt udrydde høretab. Transplanterede celler kan reparere ødelagt væv ved at genskabe ødelagte celler og dermed forbedre mulighederne for de overlevende celler og forhindre at tilstanden udvikler sig.”

For at undersøge effekterne af en sådan behandling, implanterede forskerne stamceller fra næsen ind i cochlea på mus.

Ved efterfølgende undersøgelser kunne forskerne konkludere, at de mus, der var blevet behandlet med stamcellerne, var i stand til at høre lyde med et langt svagere lydtryk end den kontrolgruppe af mus, der ikke havde fået nogen behandling.

”Resultaterne viser en signifikant effekt ved at bruge stamceller fra slimhinden i næsen i behandlingen af sensorineurale høretab,” siger Oleskevich. ”Stamcellerne er lette at få fat i, hvilket gør denne form for transplantation til en potentiel måde at behandle andre sygdomme som Parkinsonisme og blodpropper.

Kilde: www.news-medical.net, 10/02/2011