december 27, 2011

Speciel asfalt halverer støjen

Share

Speciel asfalt halverer støjen

Ved at bruge en særlig type asfalt, er det lykkedes at skære 3 – 4 dB af støjen på Øster Søgade i det indre København. Det svarer til, at lydniveauet er blevet halveret.

Det er fire år siden den ny type asfalt blev lagt på, og ifølge en rapport fra Vejdirektoratet, er støjreduktionen lige så stor i dag som for fire år siden. Det er en klar forbedring i forhold til andre typer støjforbedrende asfalt, hvor de støjdæmpende egenskaber typisk er forsvundet efter to-tre år.

Asfalttypen kaldes ’drænasfalt’ og fungerer på den måde, at der er en lang række små huller i asfalten, som dækstøjen fra bilerne bliver suget ned i, i stedet for at blive kastet mod omgivelserne. I den nye type asfalt, har forskerne fundet frem til at lave små huller i det øverste lag af asfalten og større bobler længere nede. På den måde går der længere tid, inden de støjdæmpende huller bliver fyldt op af snavs og skidt, så de støjdæmpende egenskaber forsvinder.

Samtidig er asfalten mere holdbar end tidligere typer lyddæmpende asfalt – og så kan den let renses med en højtryksspuler.

Den ny type drænasfalt bliver blandt andet brugt på Køge Bugt Motorvejen og ved udvidelsen af Ring 3 rundt om København.

Kilde: Politiken, 31/07/2005