august 07, 2013

Sommeraktiviteter kan skade din hørelse

Share

Sejlsport, jetski, motorcykel, jagt og golf kan forårsage høretab.

Sommeren er over os, og det betyder, at det er tid for mange sjove og spændende udendørsaktiviteter. Men mange af disse aktiviteter kan være støjende, hvilket kan skade din hørelse og kan resultere i et høretab.

Nogle af de sommeraktiviteter, der kan skade dine ører er:

• Sejlads: en aktivitet med normalt støjniveau på 80 dB. Det er vigtigt at holde afstand fra motoren og ikke at sejle med for høje hastigheder.

• Jet ski: en aktivitet med støjniveauer, som kan nå over 85 dB, og i fuld fart det niveauet overstige 105 dB. Høreværn anbefales kraftigt.

• Motorcyklen: er også en støjende aktivitet, med niveau på 85 dB eller mere. Det er en god idé at bruge en hjelm, når man kører på motorcykel - både for din generelle sikkerhed, men også for at beskytte din hørelse.

• Jagt: muligvis den aktivitet med det højeste støjniveauer, der kan nå op til 140 dB, når et haglgevær bliver fyret. Høreværn anbefales kraftigt.

• Golf: en aktivitet, som kan forårsage høretab, fordi titanium driverne udsender en høj lyd, når de rammer bolden. Ørepropper bør derfor anvendes.

Anvend høreværn

Det menneskelige øre kan tåle støjniveau på op til 85 dB over en længere periode.

Støjniveauet i de ovennævnte sommer aktiviteter spænder fra 80 dB til 140 dB, og efter længere tids påvirkning kan støj på disse niveauer skade hørelsen.

Jo højere støjniveau, jo kortere tid kan det menneskelige øre tolerere en sådan lyd.

Som en anbefaling, bør høreværn derfor bruges i alle aktiviteter med støjniveauer, der overstiger 85 dB.

Kilde: www.hear-it.org