december 22, 2011

Soldrevne høreapparater i u-lande

Share

Canadisk opfinder vinder teknologipris for soldrevet høreapparat til udviklingslande.

Den canadiske idemand og opfinder Howard Weinstein modtog for nylig den såkaldte Tech Award for sit arbejde med at udviklehøreapparater, der drives af solceller. Prisen gives til innovatorer, der benytter ny teknologi til humanitære formål.

Sidste år modtog Weinstein, der er tidligere VVS-mand i Montreal, American Academy of Audiologys humanitære pris.

Weinstein begyndte sit arbejde med at udvikle soldrevne høreapparater i Botswana i midten af 1990’erne. Apparatet sælges indtil videre kun i Afrika og Sydamerika. Det koster 100 dollar og kommer med genopladelige batterier, der holder i op til tre år. Batterierne kan lades op af enten solenergi eller strøm fra en stikkontakt.
På verdensplan bliver der hvert år smidt 200 millioner zink-holdige høreapparatbatterier ud.

På fabrikkerne hvor de soldrevne apparater samles, er der mange døve ansatte. Og det er helt bevidst.
”Det er nøglen til vores succes,” siger Weinstein. ”De er i stand til at producere i verdensklasse, til dels fordi de er døve. Mennesker der er døve og bruger tegnsprog har en langt bedre øje-hånd-koordination end hørende,” siger han.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO lider omkring 278 millioner mennesker af middelsvære til sværehøretab på begge ører. To tredjedele af dem lever i tredjeverdenslande og langt de fleste ville have store fordele ud af at bruge høreapparat.

WHO anslår, at der hvert år er behov for 30 millioner høreapparater i u-landene, men for øjeblikket udleveres der under 1 million.

Kilde: www.healthyhearing.com, 26/10/2009