december 23, 2011

Soldater mister hørelsen

Share

Soldater mister hørelsen

Det er hørelsen, der bliver ramt i krigen mod terror. Høretab er den mest almindelige krigsskade for amerikanske soldater, der har gjort tjeneste i Irak og Afghanistan.

Soldater, der rammes af vejsidebomber og bliver involveret i ildkampe i Irak og Afghanistan kommer i stort tal hjem medhøreproblemer og ringen for ørerne.

Af de 1,3 millioner amerikanske soldater, der har gjort tjeneste i de to krigszoner, er knap 70.000 kommet hjem med tinnitus og næsten 60.000 medhøreskader.
En af de vigtigste forklaringer på de høje tal, er den udbredte brug af vejsidebomber. Et våben, hæren ikke tidligere er stødt på i samme omfang. De kraftige bombers eksplosioner forårsager så kraftige lydtryk, at trommehinden kan sprænges og de små knogler idet indre øre går i stykker.

Derudover består en del af kampene af bagholdsangreb, bombninger og ildkampe, hvor soldaterne ikke har tid eller mulighed for at bruge dehøreværn, de er udstyret med fra hærens side.
En del soldater ønsker slet ikke at bruge høreværnene, fordi de er bange for at glip af lyde, der i sidste ende kan betyde forskellen mellem liv og død.

Den tidligere sergent Ryan Kelly mistede det ene ben ved en vejsidebombe for fire år siden.
”Det er pudsigt,” siger han. ”Da det skete, mærkede jeg ikke at benet var væk. Det jeg kan huske, er ringetonen i mine ører.” I dag har Kelly et kunstigt ben, men tinnitusen er stadig i hans ører.
”Det er der konstant. Jeg har ikke lyst til, hele tiden at blive mindet om da jeg blev sprængt i luften. Men det er det, det gør.”

Der bliver konstant forsket i nye og bedre måder at beskytte hørelsen på. Blandt andet med forebyggende piller og ’intelligente’ høreværn, der tillader normal tale at slippe igennem, men blokerer for højstøj som skud og eksplosioner.

Kilde: Associated Press, 07/03/2008