maj 16, 2013

Smertestillende medicin kan forårsage høretab

Share

Smertestillende medicin kan forårsage høretab

En ny undersøgelse har fundet, at tager man smertestillende medicin såsom ibuprofen eller acetaminophen (paracetamol) to gange eller mere ugentligt øger det risikoen for høretab.

Forskere har konstateret, at nogle almindeligt anvendte smertestillende kan være forbundet med høretab hos kvinder. Forskerne fra Brigham and Women's Hospital i Massachusetts i USA undersøgte sammenhængen mellem høretab og brug af aspirin, ibuprofen og acetaminophen.

Undersøgelsen fandt, at kvinder, der tog ibuprofen eller acetaminophen to eller flere dage om ugen havde en 13% øget risiko for høretab. Jo oftere en kvinde tog et af disse medikamenter, jo mere sandsynligt var det at hun rapporterede et høretab. Faktisk øges risikoen med 24% for kvinder, der rapporterede at de tog disse smertestillende mere end seks gange om ugen. Linket mellem indtagelsen af smertestillende og høretab fandtes at være større hos kvinder under 50 år.

Undersøgelsen viste at aspirin ikke øgede risikoen for høretab.

Kan reducere blodgennemstrømningen

I løbet af undersøgelsen analyserede eksperterne sammenhæng mellem hvor ofte kvinder tog acetaminophen, ibuprofen og aspirin og risiko for nedsat hørelse i ”Nurses 'Health Study II”. Gennem 14 år, fra 1995 til 2009 fulgte forskerne 62.261 kvinder i alderen 31 og 48 år. Af disse kvinder rapporterede 10.012 at de havde fået nedsat hørelse.

Undersøgelsesforfatter Sharon G. Curhan, MD, BWH Channing Division Network Medicine antyder, at smertestillende medicin kan reducere blodtilførslen til cochlea i øret. Cochlea er ansvarlig for hørelse og en reduktion af blodgennemstrømningen kan forringe dets funktion.

Ifølge rapporten lider mere end halvdelen af alle amerikanere af højfrekvente høretab i en alder af 60 år. Derudover har to tredjedele af kvinderne i 60'erne oplevet en form for høretab, samt en tredjedel af kvinder i 50'erne.

Høretab hos voksne er den 6. mest udbredte sygdom i højindkomstlande.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

Kilde: www.hear-it.org