december 27, 2011

Små hovedtelefoner skadelige for hørelsen

Share

Små hovedtelefoner skadelige for hørelsen

De små hovedtelefoner, der sidder helt inde i øret, udgør en potentiel fare for hørelsen. Amerikanske forskere advarer mod de små lydsendere.

Eksperter advarer i stigende grad mod overdreven brug af mp3-afspillere. De store syndere med hensyn tilhøreskader er dog ikke kun afspillerne, men i lige så høj grad de små hovedtelefoner, der skal sættes helt ind i øret.
De kan ofte forstærke lyden med op til seks til ni dB. ”Det svarer til lydforskellen mellem en støvsuger og en motorcykel,” siger Dean Garstecki, der er professor ved Northwestern University i Chicago.

Risikoen for en for kraftig lyd i de små hovedtelefoner gør dem farligere at bruge end de gammeldags, store hovedtelefoner med en pude udenpå øret. Den slags, der for år tilbage var standardtilbehør, når man købte en walkman eller en transportabel cd-afspiller.

De små hovedtelefoner er nemlig ikke så gode til at skærme af for lyde udenfor. Det betyder, at der ofte bliver skruet højere op for lyden for at overdøve baggrundsstøjen – og det gør det bestemt ikke bedre, at lyden bliver sendt direkte ind i øret.

Flere eksperter opfordrer brugere af mp3-afspillere til at skrue ned for lyden. Et godt råd er den såkaldte 60-60 regel: Mp3-afspillere skal aldrig benyttes for fuld volumen. I stedet bør man maksimalt indstille lyden til 60 procent, og man bør ikke bruge den mere end 60 minutter om dagen.

Kilde: www.hear-it.org