januar 20, 2012

Slanger hører med kæberne

Share

Slanger hører med kæberne

Dansk forsker afslører hemmeligheden bag slangers hørelse.
 

Hvorvidt slanger kan høre noget eller ej, har længe været til diskussion i videnskabelige kredse.
I modsætning til de fleste andre landlevende dyr, har slanger nemlig hverken et ydre øre eller en trommehinde.

Nu har forskere fra Aarhus Universitet under ledelse af ph. D.-studerende Christan Bech Christensen endeligt bevist, at slanger er i stand til at høre.

Forskerholdet har testet hørelsen hos 11 kongepytoner, og resultatet viser, at slangerne – selv om de ikke hører specielt godt – er i stand til at opfatte lyd, hvis frekvensen er dyb og volumen er høj.
Derfor er det også usikkert, hvad slangerne bruger hørelsen til.

»Normalt vil man ikke se en rovfugl eller et rovdyr komme brølende under et angreb på en slange. Slangerne vil heller ikke kunne bruge deres hørelse til at kommunikere med, da de lyde de selv udsender hovedsagligt er ved frekvenser, som slangerne ikke selv kan registrere. Og en klapperslange kan med stor sandsynlighed heller ikke høre sin egen raslen,« siger Christian Bech Christensen fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Slangerne hører bedst ved 160 Hz og med en lydstyrke på 80 dB – det svarer ca. til støjen fra en trafikeret vej.
“Det har været en stor udfordring at lave høreprøver på slanger, fordi man ikke kan få slanger til at lystre på en kommando eller et lydsignal, som man eksempelvis kan gøre med mus og hunde,” forklarer Christian Bech Christensen.

Derfor har forskerne måttet stikke elektroder ind under huden på slangernes hoveder for at kunne male aktiviteten I hørenerven.

“Når vi stimulerer slangerne med lyd fra oven, får lyden slangens hoved til at vibrere. Vibrationerne forplanter sig til kæbeknoglerne og bliver sendt videre til slangens indre øre,” siger han.

Slangens kæber kommer på den måde til at fungere som både ydre øre og trommehinde.

De danske forskningsresultater er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Experimental Biology.

Kilde: Experimentarium.dk, 18/01/2012