Slag og tinnitus

Share

2-4-2003

Hejsa.

Jeg er fysioterapeut og arbejder på et center for traumatiserede flygtninge. Jeg behandler bl.a. en mand fra Kosovo. Han lider utrolig meget under Tinnitus. Han har fortalt at han er blevet slået hårdt og mange gange på vestre øre og på venstre side af hovedet. Kan sådan en behandling give Tinnitus? Han har to lyde i øret. Jeg er selvfølgelig opmærksom på at stress og anspændthed kan give tinnitusligende symptomer. Han har utrolig svært ved at sove og slappe af.
Er man i DK begyndt at behandle med den nye behandlingform, som kommer fra Sverige?
Har I nogle gode forslag til hvad jeg kan gøre for at hjælpe denne mand?
På forhånd tak.

Venlig hilsen
Lone Hvilsom

Kære Lone Hvilsom

Ja sådanne behandlinger kan godt give Tinnitus. Læs eventuelt mereher

For at være på den sikre side, opfordre vi til, at pgl. opsøger en ørelæge for nærmere undersøgelser.
Vi kan på hoerelse.info ikke gennemskue hvilken behandlingsform det er, du spørger ind til - kan du præcisere nærmere?

Vi håber at dette har hjulpet dig lidt på vej. Ellers er du selvfølgelig meget velkommen til at skrive igen.

Med venlig hilsen

hoerelse.info

7-4-2003
Hej hoerelse.info.
Tak for det hurtige svar!
Den pågældende har været ved ørelæge, som har konstateret nedsat hørelse, men dog ikke så meget at et høreapparat kan hjælpe og han havde ingen løsning eller bud på hvad man kan gøre ved tinnitus.
Den behandling jeg snakker om hedder TRT, tinnitus genoptrænings terapi, så ved I måske hvad det er jeg tænker på!
Hvis I har nogle erfaringer med den specielle behandling form, vil jeg meget gerne høre om det fra Jer.
På forhånd tak!

Lone Hvilsom.

Kære Lone Hvilsom

Vi har haft vores lægefaglige konsulent Finn Mogensen til at se på dit spørgsmål, og her kommer hans opfattelse af TRT. Endvidere anbefales det, at pgl. bliver henvist til den nærmeste audiolog, som kan vurdere, hvor og hvordan en eventuel behandlingen skal foregå.

Tinnitus Retraining Therapy (TRT) bygger på, at den subjektive tinnitus skyldes en betinget refleks, d.v.s. en ubevidst tillært reaktion på en lydpåvirkning.

Der er altid en enorm elektrisk aktivitet på alle niveauer i hørebanerne, uafhængig af lydpåvirkning udefra.

Udefra kommende lyde kan inddeles i ubehagelige lyde, som alarmerer os og derfor kan have en hensigtsmæssig funktion og behagelige lyde, som får os til at slappe af og føle os veltilpasse.

Når en lyd har en specifik mening for os, lærer vi at reagere på den, måske i begyndelsen bevidst, men ved gentagne påvirkninger på det ubevidste plan, hvilket medfører en hurtigere reaktion. Hvis der er tale om advarselssignaler, vil reaktionen være kamp eller flugt. Hvis der er tale om et bilhorm, vil flugt jo nok være det mest hensigtsmæssig. Hvis det er middags gong-gongen lyder, der lyder, kan den hensigtsmæssige reaktion i stedet være, at tænderne løber i vand.

Tinnitus debuterer ofte, når der er fuldstændig stille. Og under helt stille forhold i længere tid vil næsten alle opleve tinnitus som udtryk for, at man hører den elektriske aktivitet, som altid er i hørebanerne. De første gange man oplever tinnitus, vil oplevelsen være ubehagelig. Det er ikke tinnitus i sig selv, som er problemet, men reaktionen på den, idet nogle vil opfatte den som en trussel og derfor føle sig presset til at fokusere på den for at overleve. Fokuseringen kan også skyldes frygten for at fejle noget alvorligt eller en følelse af, at det er uretfærdigt, at man skal udsættes for noget sådant. Et høretab medfører let en øget fokusering på lyde og dermed tinnitus. Og tinnitus kræver altid undersøgelse hos en øre- næse- og halslæge.

TRT er uafhængig af, hvad der har fremkaldt tinnitus og bygger på, at tinnitus ikke er et lydmodtagerfænomen, men et lydtolknings- og lydreaktions fænomen. Moderen hører f.eks. den mindste lyd fra babyen, selvom hun sover, men sover trygt videre, selvom regnen trommer kraftigt på ruden.

Behandlingen går ud på at bryde den betingede refleks. En forklaring, der afmystificerer fænomenet, kan måske være tilstrækkeligt. Det vil måske være muligt at afbetinge refleksen ved at bevidstgøre patienten om, at den tillærte reaktion er unødvendig og uhensigtsmæssig. Men da reaktionen foregår på det ubevidste plan, kan behandlingen i andre tilfælde være særdeles langvarig, ikke mindst, hvis der er opstået egentlige fobier. TRT arbejder uafhængigt af, hvad der har udløst tinnitus. Maskere eller behagelige lydkilder (musik, bølgebrus) hjælper ved at reducere kontrasten mellem tinnitus og total stilhed.

Med venlig hilsen
hoerelse.info

8-4-2003

Hej hoerelse.info

Tak for svaret, jeg har nu selv læst en masse om tinnitus og den nye behandlingsform, men det har været fra læger i England, så det er da rart at vide at også danske læger har den nye viden inde for tinnitus!

Jeg vil finde en audiolog nær os, tak for Jeres seriøse svar!
venlig hilsen
Lone Hvilsom