december 22, 2011

Se hørelsen i øjnene

Share

Pupillerne reagerer på de lyde vi opfatter. Ny forskning opdager sammenhæng mellem øjenbevægelser og hørelse. Det kan muligvis danne basis for alternative høretest i fremtiden.

Undersøgelser af ugler har vist, at fuglenes pupiller udvider sig i sammenhæng med hvor kraftig lyd de opfatter. Det er en normal reaktion på forandring i omgivelserne. Blev lyden gentaget, så den til sidst var monoton, forsvandt reaktionen i øjene.

Nu har forskere ved universitetet i staten Oregon i USA foretaget et lignende forsøg med mennesker. Og resultatet blev det samme.

22 deltagere med normalhørelse blev bedt om at lytte til forskellige lyde. Samtidig blev deres øjenbevægelser optaget med et kamera mens deres hoveder blev holdt stille.

Forskerne opdagede, at hver gang der blev introduceret en ny lyd, udvidede pupillen sig proportionelt i forhold til hvor kraftig lyden var. Resultaterne blev holdt op imod enhøreprøve, og der var store ligheder.

Det ligger endnu ikke klart, om test af øjenbevægelser vil kunne blive et videnskabeligt redskab til at opdagehøretab, men forskerne mener at opdagelsen er et skridt fremad mod en metod til at måle hørelsen i situationer, hvor det ikke er muligt at lave en almindelig høreprøve.

Det vil være meget anvendeligt i situationer hvor man skal lave høreprøver på småbørn eller på voksne med hjerneskader, som derfor ikke er i stand til at deltage aktivt i en høreundersøgelse.

Kilde: www.hear-it.org