SCDS

Share

Superior Canal Dehiscence Syndrom(SCDS) er en sjælden lidelse, der skyldes et hul i - eller en fortynding af - kraniet over buegangen i det indre øre og op mod selve hjernen. Mange læger kender ikke til lidelsen, hvilket er årsag til, at patienter kan risikere at gå meget længe med symptomerne og bliver undersøgt for mange forskellige ting, før de får den rigtige diagnose. 

Man ved, at 1-2 procent af befolkningen har hul eller tynd hjerneskal over det indre øre. Men det, at man har et hul, behøver ikke at give problemer. Der skal mere til, før man får diagnosen SCDS. Blandt symptomerne er:

  • Autophony: Det at man hører sin egen stemme usædvanlig højt, forvrænget og med resonans. Nogle kan også høre deres eget hjerteslag, blink med øjnene, fordøjelsessystemet eller andre indre kropslyde.
  • Svimmelhed og balanceproblemer
  • Hyperacusis(lydfølsomhed)
  • Tullio, som betyder, at lyd kan gøre en svimmel, medføre kvalme mm. 
  • Tinnitus
  • Træthed
  • Øresmerter
  • Hjernetåge/hjernetræthed, hvilket kan beskrives som, at man har svært ved at tænke klart og koncentrere sig

Man kan have moderate symptomer, som man kan lære at leve med. Men symptomerne kan også være voldsomme og have store konsekvenser for livskvaliteten. Fælles for symptomerne er, at de er usynlige og gør det svært at være sammen med flere mennesker og kommunikere eller være i støjende miljøer. Samtidig er nogle af symptomerne lidt særprægede. Mange SCDS-ramte føler sig af samme grund sarte, asociale eller hypokondriske.

Operation
Er symptomerne ødelæggende for livskvaliteten, kan en operation være den eneste løsning. Der findes to forskellige operationsmetoder. Kun en af dem - transmatoid operation - udføres i Danmark.  Under operationen laver man et snit bag hele øret, folder øret fremad og borer et lille hul i kraniet lige bag øret. Herfra kan man nå ind til Superior Canal(den øverste buegang). I Danmark er det normal procedure at lukke buegangen i begge sider, så den ødelægges og man stopper så selve kanalen til med lidt knoglestykker og bindevæv. 

Fakta: 

Læs mere om SCDS på www.scdssociety.com 

Der findes også en dansk facebookgruppe for SCDS-ramte. Søg på Superior Canal Dehiscence Syndrom Danmark på facebook.