december 27, 2011

Sammenhæng mellem hørelse og hukommelse

Share

Ældre mennesker medhøretab mister muligvis også evnen til at huske det talte sprog. Det mener forskere ved det amerikanske Brandeis University.

En undersøgelse viser, at ældre med en let til moderat hørenedsættelse skal bruge så megen energi på at høre rigtigt, at det går ud over deres evne til at huske, hvordan sproget tales.

Selv når de ældre hørte godt nok til at kunne forstå ordene og gentage dem, var deres evne til at huske ordene betydeligt ringere end hos jævnaldrende udenhøreproblemer.

”Høretab har nogle meget subtile konsekvenser for hukommelse og kognitive egenskaber hos ældre,” siger Arthur Wingfield, der er professor i neurovidenskab. ”Denne undersøgelse bør være en øjenåbner for alle, der arbejder med ældre – inklusive ansatte på plejehjem. Der er brug for at være særlig opmærksomhed omkring sammenhængen mellem høretab og hukommelse.”

Professor Wingfield foreslår desuden at personer, der arbejder med ældre mennesker med høretab bør indrette den måde de taler på. De bør tale klart og tydeligt og holde en lille pause efter hver sætning eller hver meningssætning. Som regel betyder det dog ikke, at man skal skrue tempoet drastisk ned.

Kilde: www.brandeis.edu