december 22, 2011

Rygning og overvægt ødelægger hørelsen

Share

Overvægtige og rygere har højere risiko for at miste hørelsen end gennemsnittet af befolkningen. Det viser en ny stor europæisk undersøgelse.

Har du røget regelmæssigt i mere end et år, er dinhørelse ringere end en, der aldrig har røget. Så enkel er en af konklusionerne på en stor undersøgelse, der er gennemført af forskere ved universitetet i Antwerpen i Belgien.
Ifølge undersøgelsen er der en direkte sammenhæng mellem hvor meget man ryger og hvor dårlig ens hørelse er – jo flere år du har røget ganget med antallet af pakker hver dag – jo større er dithøretab.

Undersøgelsen fandt desuden en direkte sammenhæng mellem overvægt og høretab. Jo større BMI (Body Mass Index - et tal for overvægt - vægt i forhold til højde, køn mm. -red.) deltagerne havde, desto større var sandsynligheden for at de havdehøreproblemer.

Fælles for rygning og overvægt er, at begge dele har en negativ effekt på blodgennemstrømningen og ilttilførslen tilørerne. Det ødelægger hørelsen og kan forårsage høretab.

De 4083 deltagere i undersøgelsen var alle mellem 53 – 67 år gamle. Det gør undersøgelsen til den største af sin slags i aldersgruppen. Deltagerne kom fra syv forskellige europæiske lande.

Forskerne bag undersøgelsen understreger, at rygning og overvægt kun er to af mange vigtige faktorer i forhold til høretab. De væsentligste årsager tilhøreskader er fortsatstøj.

Kilde: www.hear-it.org