Røgalarmer med dybe toner virker bedre

Share

Australske forskere har fundet ud af, at røgalarmer kan redde flere liv, hvis deres alarmsignal har en dybere frekvens.

Ni ud af ti af de personer medhøretab, der deltog i forskernes undersøgelse, vågnede ved lyden af en lavfrekvent røgalarm. Til sammenligning vågnede kun godt 40 procent ved lyden af en højfrekvent røgalarm, som er den langt mest udbredte type.

Almindelige røgalarmer, der bipper med en høj og gennemtrængende lyd, er glimrende, hvis dem der skal alarmeres er vågne. Men rigtig mange hører ikke alarmen når de sover – og det kan i sidste ende koste menneskeliv.

Undersøgelsen er foretaget ved Victoria University i Melbourne i Australien, og her så forskerne nærmere på, hvilkefrekvenser der er mest effektive når det drejer sig om at vække sovende mennesker.
Det, de kom frem til var, at et alarmsignal på mellem 400 og 520Hertz var det mest effektive – især når det drejede sig om personer medhøreproblemer.

En af forskerne bar undersøgelsen, Michelle Ball, forklarer det med, at lydkurven på en dybere tone er bredere og mere firkantet end kurven på en lys tone.
En firkantet tone dækker over flere frekvenser, der kan opfattes flere steder idet indre øre. Det kan muligvis være derfor, dybe toner er bedre til at vække sovende.

Derudover har mange mennesker med nedsat hørelse lettere ved at høre dybe end lyse toner.

Kilde: www.hear-it.org