december 27, 2011

Rødvin mod høretab

Share

Hvis du drikker rødvin i moderate mængder, spiser masser af grøntsager og bæller grøn te, kan det udsætte enaldersbetinget hørenedsættelse. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.

Grunden til, at rødvin, grøn te og grøntsager kan virke forebyggende på et aldersbetinget høretab er, at de indeholder antioxodanter. De forhindrer de små fimrehår idet indre øre i at blive ødelagt. Det viser den nye undersøgelse, der er foretaget af forskere fra universitetet i Michigan.

Hårene i det indre øre nedbrydes normalt med årene af de såkaldte ’frie radikaler’, som bliver dannet i forbindelse med cellernes stofskifte. Når øret bliver udsat for høje lyde, bliver produktionen af frie radikaler i det indre øre sat i vejret. Hvis de frie radikaler skal neutraliseres, kræver det antioxidanter.

Undersøgelsen foregik ved at forskerne undersøgte en gruppe patienter, som modtog store mængder antibiotika – noget, der ofte kan medføre høreskader.

I den gruppe der fik medicin med antioxidanter, fik tre procent høreskader under forløbet. I den gruppe, der ikke fik antioxidanter, var tallet 13 procent.

På den baggrund konkluderer forskningsleder Jochen Schacht, at det ikke kan skade at spise flere grøntsager, drikke store mængder grøn te og moderate mængder rødvin – i hvert fald ikke, hvis fokus er på bedre hørelse. Vi gentager lige: moderate mængder rødvin.

Kilde: www.jp.dk 15/052006