december 27, 2011

Risiko for høreskader ved sportskampe

Share

Lydniveauet under ishockeykampe nærmer sig støjen fra et lettende jetfly.

En canadisk undersøgelse foretaget af universitetet i Alberta viser, at lydniveauet ved sportskampe er så højt, at ørepropper burde være påbudt.

Ved de seneste Stanley Cup-finaler i ishockey mellem Edmonton og Carolina blev lydniveauet målt og registreret af to canadiske forskere fra universitetet i Alberta. Resultaterne viser, at støjniveauet under kampene var så højt, at tilskuernes hørelse kan tage skade.

Arbejdsmiljø-forskningen peger almindeligvis på, at 85 dB er grænsen for, hvad en person kan tåle at blive udsat for over en arbejdsdag på otte timer. Hver gang støjniveauet hæves yderligere med tre dB, må arbejdstiden halveres. Ved 88 dB bør arbejdstiden altså være på fire timer.

De canadiske forskeres undersøgelser viser, at lydniveauet i de tre timer lange finalekampe i gennemsnit lå på henholdsvis 104,1 dB, 100,7 dB og 103,1 dB. Et støjniveau, der indebærer, at tilskuerne efter mindre end seks minutter havde fået den anbefalede daglige støjdosis.

I forbindelse med hjemmeholdets scoringer kom lydniveauet helt op over 120 dB. Eller samme niveau som når et jetfly letter.

”Vores undersøgelser er eksempler på et generelt problem, som man normalt ikke er opmærksomme på. I alle sportshaller, hvor der er meget støj, der er lukket inde, vil der være en potential fare for høreskader”, siger William E Hodgetts, den ene af de to forfattere til rapporten.

Kilde: Politiken