december 22, 2011

Proteinmangel årsag til høreproblemer

Share

Mangel på et bestemt protein kan være afgørende for skelneevnen. Det viser en ny undersøgelse fra Frankrig.

Evnen til at skelne og diskriminere mellem vigtige og mindre vigtige lyde skyldes med stor sandsynlighed proteinet stereocilin. Det viser en undersøgelse, der er foretaget af franske forskere fra Universitetet i Auvergene.

Forskerne har fundet proteinet på toppen af de små fimrehår i cochlea idet indre øre. Mangler proteinet på nogle af hårene, har det afgørende betydning forhørelsen. Forsøg foretaget på mus og musefostre har vist, at proteinet dannes i takt med at ørerne udvikles. Mangler de, er musene næsten helt døve.

Indtil nu har den gængse opfattelse været, at de såkaldte ion-kanaler i det indre øre, der omdanner lydbølgerne til elektriske impulser til hjernen, også var ansvarlige for at ”forvrænge” lyden, så øret kan skelne mellem forskellige lyde. Men nu viser den franske undersøgelse, at lige netop dén funktion formentlig skyldes stereocilin.

”Forvrængningen er vigtig, da den sørger for at folk opfanger de rigtige lyde i en blanding af lyde – om det så er konkurrerende lyde til en fest eller anden baggrundsstøj,” siger forsker Paul Avan, der har medvirket til undersøgelsen.

Opdagelsen af proteinets betydning kan gøre det nemmere at tilpasse og behandle medhøreapparater. Mennesker, der har problem med skelneevnen vil kunne få høreapparater, der hjælper med diskriminering af lyd ved hjælpe af bl.a. retningsbestemte mikrofoner.

Kilde: Ingeniøren, www.ing.dk 09/ 10/2008