december 22, 2011

Private overhaler offentlige

Share

Private overhaler offentlige

Antallet af høreapparater der udleveres via private forhandlere overstiger nu for første gang det antal, der bliver udleveret på de offentlige høreklinikker.

Tallene kommer fra den seneste rapport med indberetninger fra deprivate høreklinikker, som Delta har udarbejdet for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
Af den fremgår det, at 51 procent af dehøreapparater, der bliver udleveret med offentligt tilskud i Danmark, kommer fra en privat høreklinik.

Det er første gang, de private udleverer flere apparater end det offentlige. Det skyldes, at det totale antal af høreapparater, der er blevet udleveret, er vokset kraftigt. Og væksten ligger udelukkende hos de private forhandlere, der har udleveret knap 50 procent flere høreapparater i 2008-2009 end året før.

Ifølge Gert Ravn fra Teknisk- Audiologisk Laboratorium på Delta, hænger væksten især sammen med de nye, små bag-øret-apparater, som er behagelige at have på, og som ser smarte ud.

I alt bruger staten 614 millioner kroner årligt på høreapparater. Heraf bliver de 228 millioner brugt til indkøb af høreapparater til de offentlige høreklinikker mens 386 millioner går til tilskud til de apparater, der sælges af private forhandlere.

Samtidig viser en tilfredshedsanalyse blandt alle, der har fået høreapparat gennemdet offentlige at over 90 procent bruger apparaterne i mere end fire timer hver dag. Tallene for de private forhandlere ligger meget tæt på.

Gert Ravn siger til hoerelse.info, at det er positivt at så mange medhøreproblemer får mulighed for at prøve høreapparater, men at det for de sidste ti procents vedkommende selvfølgelig er problematisk, hvis skatteyderne hvert år skal bruge et tocifret millionbeløb på apparater, der havner i skuffen.

Delta har de seneste tre år udarbejdet rapporter om høreapparatbrugernes tilfredshed og kontrol med de private høreklinikker. Rapporterne kan læses på hjemmesidenwww.audiologi.dk