december 22, 2011

Private forhandlere anklages for fup

Share

Private forhandlere anklages for fup

Private høreapparatforhandlere anklages for at fuske med de offentlige tilskud. Selv billige høreapparater udløser det maksimale offentlige tilskud.

Det var TV2s undersøgende magasin ”Operation X”, der ved hjælp af skjult kamera i sidste uge kunne afsløre, hvordan private høreapparatforhandlere i flere tilfælde har udleverethøreapparater til mennesker, der ikke havde brug for dem – og at prisen på apparaterne og behandlingen er blevet justeret, så forhandlerne altid modtager hele tilskuddet på 6.230 kr. pr. øre, selv om de apparater, der er blevet solgt, koster væsentligt mindre.

I udsendelsen, der blev vist på TV2 i sidste uge, fik tre journalister et høreapparat på en privat klinik; på trods af, at de alle tre inden da havde gennemgået enhøreundersøgelse på Bispebjerg, der viste, at de ikke havde behov for høreapparater.

Det mødes af massiv kritik af bl.a. professor i audiologi, Agnete Parving, der gennem de seneste mange år har kritiseret de private forhandlere for, ikke at have fagligheden i orden.

I Ballerup Kommune undrer hjælpemiddelchef Susanne Ohm sig over, at den regning, der kommer fra de private høreapparatforhandlere altid er på det samme som tilskudsbeløbet.

”Det er nogen af de landsdækkende kæder, der er meget svære at danse med. Og regningen lyder altid på det offentlige tilskud på 6.230 kroner. Uanset hvad,” siger hun.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet mener, at en del af problemet skyldes, at det offentlige tilskud er for højt.

”Der er skudt kæder op, og der er mange butikker og hørecentre rundt omkring. Når det sker så hurtigt, er det et udtryk for, at der er nogle høje avancer i branchen,” siger han.

Sundhedsminister Bertel Haarder og socialminister Benedikte Kjær vil nu iværksætte en grundig undersøgelse af de private høreklinikker.

Kilde: www.politiken.dk, 20/10/2010