december 27, 2011

Personer med høreproblemer udelukkes fra valg

Share

Personer med høreproblemer udelukkes fra valg

Flere end 100.000 danskere medhøreproblemer har ikke haft mulighed for at følge med i fjernsynets dækning af dagens kommunal- og regionsrådsvalg. De er nemlig afhængige af tekster for at kunne følge med i, hvad der bliver sagt.

De valgudsendelser, der har været sendt, har ikke været tekstet, og i aften – på valgaftenen – skal man heller ikke regne med, at der bliver live-tolket på skærmen.

Landsforeningen of Bedre Hørelse (LBH) og Danske Døves Landsforbund (DDL) er meget utilfredse med den manglende tekstning, som de mener udgør et demokratisk problem i det danske samfund.

Kulturminister Brian Mikkelsen har dog tilsyneladende ikke noget imod, at de 100.000 danskere ikke har mulighed for at følge med i valget. I et brev til de to organisationer, giver han udtryk for, at han er tilfreds med tekstningen på de danske public-service kanaler Danmarks Radio og TV2. Selv om der altså ikke kommer nogen tekst af valgprogrammerne. Det skuffer LBHs formand Søren Dalmark:

”Brian Mikkelsen giver udtryk for, at han med glæde kan konstatere, at de danske public service kanaler er nået langt med hensyn til tekstning af nyhedsudsendelser. Men fakta er, at der afvikles et demokratisk valg, som slet ikke bliver tekstet,” siger han.

Netop valget i dag er vigtigt for personer med høreproblemer, fordi de nye kommuner og regioner betyder en ændring i den offentlige opgavefordeling på høreområdet.

TV2 har tidligere live-tekstet Folketingsvalg, men da dækningen af valget i dag varetages af TV2s regionale stationer, bliver der ikke sørget for tekstning af aftenens program.

Tv-stationer svigter i valgkampen.(24/01/2005)
TV 2 live-tekster valgprogrammer.(01/02/2005)