december 27, 2011

Pas på VM-ørerne!

Share

Verdensmesterskaberne i fodbold har budt på spændende kampe, ophidsede diskussioner og vilde jubelscener. Men turneringen er ikke kun en udfordring for stjerner som Robinho, Ballack og Henry – det er også en udfordring for tilskuerne. Er man til fodboldkamp, skal man selvfølgelig huske alt sit supporter-udstyr – men hvad der er lige så vigtigt: man skal huske at beskytte sine ører.

Støjniveauet på et fodboldstadion kan være en alvorlig trussel mod hørelsen.
Burkhard Mathiak, der er talsmand for Bundesligaklubben Schalke 04, har fået målt lydtrykket på stadion under en kamp.
”Intensiteten og støjniveauet efter en scoring er på højde med lyden af et jetfly, der letter,” siger han.

Publikums brøl efter et mål kan også sammenlignes med lydtrykket i en natklub – op til 110dB. Kompressorhorn (’tågehorn’) kan komme helt op på 130 dB. Hornene er efterhånden blevet ulovlige, men enkelte fans tager dem stadig med på stadion – og de udgør en potentiel risiko for folk omkring dem. Det samme gælder for andre støjskabere som fløjter, røgbomber og megafoner, der alle kan forårsage akuttestøjskader.

Ingen regler
I modsætning til industrien, findes der ikke nogen støjgrænser for sportsbegivenheder. Når vi ikke er på arbejde, udsætter vi ofte vores ører for meget voldsomme støjbelastninger uden at være opmærksomme på det.

”Afhængig af vores følelser på det tidspunkter, hvor vi oplever støjen, vil vi være tilbøjelige til at opfatte støjen som enten behagelig eller stressende. En ophidset tilskuer på et fodboldstadion vil muligvis ikke opfatte selv den mest ekstreme støjpåvirkning som ubehagelig eller pinefuld,” siger Hans-Heinrich Grübmeyer, der er øre-næse-halsspecialist i den tyske by Neustadt. Han skynder sig dog at understrege, at støjen er skadelig, selv om den ikke gør ondt, og han har en vigtig anbefaling:
”Brughøreværn når du er på stadion.”

Selv for os, der må nøjes med at følge kampene fra sofaen, er der et par gode råd:

  • Hold lydstyrken på fjernsynet på et moderat niveau.
  • Undgå udefra kommende støj fra fx trafik, køkkenredskaber o.lign. så du ikke er nødt til at skrue for højt op.
  • Husk at hvile ørerne regelmæssigt, så du er klar til kamp når finalen bliver spillet 9. juli

Kilde: www.hear-it.org