december 27, 2011

Ørevoks er genetisk bestemt

Share

Japanske forskere har nu fundet frem til det, der i visse kredse er blevet betragtet som en af de sidste sorte pletter på lægevidenskabens landkort: hvorfor har nogle mennesker tørtørevoks, mens andres er mere vådt?

Ørevoksens funktion er at rense øret, men om den er flydende eller kommer i tørre klumper, hænger sammen med generne. I Afrika og Europa har 97 procent af alle mennesker flydende ørevoks. I Asien har ca. halvdelen tørt voks.

Japanske forskere har nu sammenlignet dna-materiale fra folk med henholdsvis vådt og tørt ørevoks, isoleret ørevoks-genet og kortlagt dets forandring.

Ved at sammenligne 33 forskellige etniske grupper verden over, har forskerne lavet det, man kunne kalde for ’ørevoksens evolutionshistorie’.

Forskerne går ud fra, at den våde ørevoks er den oprindelige, fordi den er så udbredt i Afrika og Europa. De første mennesker udvandrede fra Afrika for ca. 50.000 år siden, og den tørre form for ørevoks er formentlig opstået et sted i det nordlige Asien på et senere tidspunkt.

Siden hen er generne blevet blandet i takt med at folkeslagene har giftet sig og fået børn med hinanden. At de oprindelige nordamerikanske indianere også har tørt ørevoks, underbygger teorierne om, at de vandrede til Amerika fra Sibirien over Beringstrædet for ca. 15.000 år siden.

Forskerne mener også, at ørevoksen har spillet en anden og større rolle end at holde ørerne rene. Genet må have en anden funktion, mener de.

Befolkningsgrupper med tørt ørevoks sveder generelt mindre og har mindre kropslugt end afrikanere og europæere. Det kan have været et af flere forsvarsværker mod det langt koldere klima, som asiaterne med den tørre ørevoks har skullet leve i. Jo mindre man afsondrer gennem sved og ørevoks, desto bedre holder kroppen på varmen.

Kilde: Politiken 5/2/2006