Ørets opbygning

Share

Det eustatiske rør

Det eustatiske rør
Det eustatiske rør befinder sig ligeledes i mellemøret og forbinder øret med den bageste del af ganen. Det eustatiske rør udligner lufttrykket på begge sider af trommehinden og sikrer at der ikke opbygges tryk i øret. Røret åbner når man synker, og udligner således lufttrykket inde i og udenfor øret.

I de fleste tilfælde udlignes trykket automatisk, men hvis det ikke sker, kan man udligne trykket ved at lave energiske synkebevægelser. Synkebevægelserne vil tvinge røret, som forbinder ganen med øret, til at åbne sig, og således udligne presset.

Opbygget tryk i øret kan forekomme i situationer hvor trykket på indersiden af trommehinden er forskellig fra trykket på ydersiden. Hvis trykket ikke udlignes, vil der opbygges et tryk på trommehinden, som medfører, at den ikke kan vibrere rigtigt. De begrænsede vibrationer resulterer i en let nedsættelse af høreevnen. En stor trykforskel vil give ubehag og endog let smerte. Opbygget tryk i øret sker ofte, hvis man er i situationer hver trykket hele tiden skifter, f.eks. hvis man er ude at flyve eller kører i bjergrige områder.2-1,2/0502/SH