december 27, 2011

Ørerne hører forskelligt

Share

Tal til venstre øre og syng til det højre. Ørerne opfatter lyd på forskellig måde. Det viser en amerikansk undersøgelse blandt 3000 nyfødte.

Ifølge undersøgelsen er det venstre øre bedre til at opfatte tale end højre øre. Til gengæld er det højre øre mere følsomt overfor lydene i musik og sang.

Det har længe været anerkendt, at højre og venstre hjernehalvdel opfatter lydene forskelligt på grund af forskellene i hjernehalvdelene. Men undersøgelsen peger på, at ørerne spiller større rolle end man før har vidst.

”Vi har altid troet, at højre og venstre øre fungerede på nøjagtig samme måde. Derfor har vi ikke troet at det gjorde nogen forskel, hvilket øre der blev ramt af ethøretab. Nu kan vi se, at det faktisk kan have stor betydning for det enkelte barnssproglige udvikling,” siger forsøgsleder Yvonne Sininger fra University of California i Los Angeles.

Forskerne arbejdede ved at indsætte små elektroder i de nyfødtes ører. Elektroderne udsendte to forskellige typer lyde og målte de forstærkede vibrationer i øret.

Kilde: www.hear-it.org