Ørepropper, sorgarbejde og børns sproglige udvikling

Share

Sommeren nærmer sig…
og dermed osse tiden for mange dejlige musikfestivaller. Sidste år rendte jeg fra Herodes til Pilatus for at finde nogle "hørechokoladeboller".

Altså, de der "grantræer", som musikerne putter i ørerne. Jeg har været på Hørecenter i Holstebro, apoteker fl. forsk. steder i landet, men kan kun få propper til svømmehaller og flyveture. Jeg mener, der findes en speciel slags til musik.

Kan du være sød at hjælpe mig?

Venlig hilsen
Becky Bendix

Kære Becky,
Godt, at du gerne vil passe på dine ører! Det er straks mindre godt og temmelig pinligt, at det åbenbart er så vanskeligt at få fat i ordentlige ørepropper ude i det danske land.
Der findes faktisk en hel del at vælge imellem, lige fra de små gule skum-propper til ca. 5 kr. på apoteket, til formstøbte musikerværn til ca. 2000 kr. De små gule dæmper mest i diskanten, dvs. lyden på musikken kan blive en smule ’skæv’, og derfor foretrækker mange de såkaldte juletræer, som dæmper mere lineært, dvs. lige meget i de forskellige toneområder. De kan får fra ca. 50 kr. og opefter (de dyreste omkring 3-400 kr.).
De fleste musikforretninger har ørepropper – og har de ikke nogen, bør de med lynets hast se at skaffe sig et udvalg! Så jeg vil anbefale dig at få din nærmeste musikforretning til fluks at bestille nogen hjem.
Det vil være for omfattende at gå i detaljer med mærker og typer her på hoerelse.info, men brug nettets søgemaskiner – skriv blot ørepropper – eller ring til Landsforeningen for Bedre Hørelse (36754200), Dansk Musikerforbund (35240240) eller Dansk Artistforbund (33326677) og spørg om typer og forhandlere.
Held og lykke med din søgen – og nyd sommerens musik!
Mange hilsner
Lotte

Hej Lotte

Jeg var på kursus på Castberggaard (Bevar dit arbejde). Du kom og holdt
foredrag. Det var meget spændende og lærerigt.
Vi snakkede meget om ikke at tage lidelsen med. Jeg hæftede mig meget ved
det, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg er til foredrag med dig. Vi
snakkede også om kronisk sorg og en bog om sorgarbejde.
Hvad hedder denne bog?

Jeg glæder mig meget til din nye bog og jeg har også fået mere blod på
tanden til og være mere aktiv indenfor de hørehæmmedes verden.

Jeg glæder mig at høre fra dig

Venlig hilsen
Hanne Sørensen

Kære Hanne,
Det glæder mig, at du har fået udbytte af Castberggårds kursus, og jeg kan kun anbefale ”Bevar dit arbejde”-kurset til andre, der trænger til inspiration og et skub til at finde vejen frem på trods af et høreproblem! Netop nu er der her på hoerelse.info enklumme om projektet, så læs med eller klik forbiCastberggårds egen hjemmeside.
Bogen om sorgarbejde hedder ”Den nødvendige smerte – om tab, sorg og adskillelsesangst” (2.udgave) og er skrevet af Marianne Davidsen-Nielsen og Nini Leick. Bestil den hos din lokale boghandler og glæd til at blive klogere på hele det følelsesspekter, der uvægerligt er på spil, når vi som mennesker møder sorg og kriser af den ene eller anden slags.

Mange hilsner
Lotte

Hej Lotte

Jeg er i gang med at læse til pædagog på Ranum Seminariet som netstuderende. Det er en rigtig smart måde at studere på, når man er hørehandicappet. Samtidig har alle talefrihed via deres opgaver, og alle har mulighed for at fordybe sig i andres skrivelser. I øvrigt er det dejligt at se dig så aktiv og foran på feltet indenfor denne verden.

Jeg har længe været fortaler for at børn skal have en så tidlig sproglig udvikling som muligt på en så tryg og sjov måde. Og da jeg så på hjemmesiden, hvordan børns sproglige udvikling ser ud, var jeg nærmest ved at fortvivle, for der lægges kun vægt på den verbale kommunikation, og det er ikke rimeligt, hverken overfor forældre eller børn.

Kommunikation (især overfor helt små børn, men også hørehandicappede, og generelt i hele verden) bygger også på non-verbal kommunikation. Den amerikanske skuespiller Debra Messinger udtaler at hun har kommunikeret med tegn med sin søn fra han var nyfødt, fordi fordelene var mange. Jeg kan også nævne de fordele, nemlig at man kan tale med hinanden på lang afstand, man kan tale og forstå selv i støjende omgivelser eller i omgivelser der kræver stilhed eller er stilhed (f.eks. biblioteker, offentlige steder eller samtale med hørehandicappede) og ikke mindst kan et lille barn få en hurtigere udvikling af sprogforståelse, begrebsforståelse og dets risiko for en ”osteklokke” tilværelse kan mindskes og nysgerrigheden og glæden ved at lære sprog kan forøges.

Mange hilsner
Line Lerche Jarlhelt

Kære Line,
Tak for dit brev, som jeg har tilladt mig at forkorte lidt. Du tager her i brevkassen hul på et stort område, som også efter min mening burde få meget mere plads – både i undervisningssammenhænge og i samfundet generelt. Og der findes faktisk mange undersøgelser/analyser, som viser, at børn bliver verbalt stærkere ved f.eks. at supplere med tegn – ligesom musisk og kreativ udfoldelse generelt er med til at styrke indlæring og sproglig udvikling. Set ud fra dette synspunkt kan man efter min mening blive en smule bekymret, når der politisk tales så meget om at styrke ’hjernefagene’ yderligere, mens de kreative udfoldelser får mindre og mindre plads i de danske skoler ...
Mange småbørn bruger i øvrigt selv instinktivt hænderne til at kommunikere med, men er forældrene ikke opmærksomme på dette og ’leger med’, holder barnet efterhånden op med denne givtige udtryksform.
Måske kunne netop alle os med høreproblemer, der er afhængige af andet og mere end det verbale, være med til at skubbe udviklingen i en mere hensigtsmæssig retning, både hvad angår støjgener og kommunikation?
Held og lykke med din uddannelse!

Mange hilsner
Lotte