Ørepropper

Share
Ørepropper

Bag-øret-apparater er forbundet til en øreprop af silikone eller akryl, som passer ind i øregangen. Øreproppen laves efter en afstøbning af det enkelte øre, så proppen passer præcist. Det er vigtigt at øreproppen passer nøjagtigt til øret.
Hvis øreproppen er utæt eller ikke passer helt til øret, risikerer man, at lyden "løber tilbage" forbi øreproppen til høreapparatets mikrofon. Det giver en hylende lyd, som kaldes for akustisk tilbagekobling. Den opstår, fordi mikrofonen på høreapparatet optager og forstærker den lyd, apparatet allerede har forstærket og sendt ud gennem øreproppen én gang.Hyletonerne er meget generende for både høreapparatbrugeren og omgivelserne. Hvis der er tilbagekobling, skal øreproppen tilpasses igen, eller også skal der laves et nyt aftryk og en ny øreprop.

Øreproppen er forbundet til høreapparatet med en lille plastikslange fra apparatets højttaler. Gennem en kanal i øreproppen, bliver lyden fra højttaleren ført ind i øret.

Forskellige høretab behøver forskellige ørepropper.
Som hovedregel gælder, at jo kraftigere høretabet er, desto tættere skal øreproppen være. Kraftige høretab kræver stor forstærkning og jo kraftigere lydtrykket bliver, jo større risiko er der for lækager i øreproppen og akustisk tilbagekobling.
Ved mindre høretab behøver øreproppen ikke at være så tæt. For at lyden skal være mere behagelig, ventileres øreproppen med en ekstra kanal.
Ved små høretab kan en del af materialet i øreproppen fjernes, så der er åbent ind til øregangen. På den måde kan man fortsat bruge den hørelse, der er tilbage - sammen med den forstærkede lyd fra høreapparatet.

Når man bruger høreapparat, udvikler man som regel mere

ørevoks end normalt. På grund af voksen kan lydkanalen i øreproppen nemt stoppe til, så lyden ikke kan komme igennem.
Ørepropper som er monteret med en plastikslange (eller ledning, ved lommeapparat) og kan adskilles fra høreapparatet, kan man vaske.
Vigtigt: Selve høreapparatet, må aldrig vaskes i vand!

Øreproppen adskilles fra høreapparatet, og proppen rengøres ved at vaske den i lunkent sæbevand - og skylle efter med varmt vand, så alle sæberester forsvinder.

Øreproppen kan også lægges i et glas vand med en brusetablet af den slags, man bruger til at rengøre tandproteser med. Husk at skylle proppen med varmt vand, så der ikke sidder rester af brusetablettens kemikalier tilbage på proppen.
Inden proppen monteres på høreapparatet og bruges igen, skal den være tør og der må ikke være en vanddråbe i lydkanalen - så kommer lyden ikke igennem.
Pust proppen igennem med en lille ballon - kan købes på apoteket eller hos forhandlere af høreapparater og hjælpemidler - eller lad proppen ligge på et stykke køkkenrulle, indtil den er helt tør.